Történetünk

A már negyedik generáció által vezetett Kovács Pékség története 1932-ben kezdődik, amikor Kovács György fiatal pékmester saját úton indul el, pékséget alapít az egykori ház udvarán található téglakemencével. Saját de a környékbeli háziasszonyok által készített tésztából is kenyeret süt. Incze Máriával kötött életre szóló házasságából megszületik Gyula és Béla gyerekük. Gyermekeik is a pék mesterséget tanulják el atyjuktól, a család pékségében dolgoznak. Gyula hajadon marad, míg Béla feleségül veszi Margitot így a családi pékség tovább él, noha a kommunizmus berobbanásával 1946-ban kénytelenek bezárni a pékségét, mert a Román Kommunista Párt elrendeli a kis pékségek lezárását és azok alkalmazottainak integrálását a nagy üzemek személyzetébe. Ennek következtében György és két fia az 1-es számú pékségbe folytatja munkáját. Majd később Szovátán és Borszéken is dolgoznak.

Kovács György pékmester 1896-ban született Sepsiszentgyörgyön Dénes és Mária gyermekeként. A 9 gyerekes családanya gyermekotthonba adja gyerekeit, György a sespsiszentgyörgyi intézményben nő fel. Innen kikerülve Marosvásárhelyre jön szerencsét próbálni. A kis-állomás melletti utcában járva egy pékségbe botlik, ahol munka után érdeklődik. Tél van ezért megbízzák hótakarítással napi egy kenyér fejében. Munkáját kitartóan végezve inasként alkalmazzák, majd pékiskolába kezd járni, később pékmesteri tanulmányokat folytat.

1982-ben id. Kovács Béla (III. generáció) a Metal Szövetkezeten keresztül újranyitja saját pékségét a szövetkezet keretén belül, melyet 1990-ben privatizál, azaz tulajdonát visszavásárolja.

1997-ig az évtizedes múlttal és régiséggel rendelkező téglakemencében dolgozik. Ezen évek alatt fia Béla elkezd édesapja mellett ismerkedni a pék szakmával.

Napi 60 darab 2,5 kilós kenyeret sütnek, a családi ház nagyszobája üzletté alakul át, mely 10 és 11 óra valamint 13-15 óra között tart nyitva. Idősebb Béla este bekovászol, 6:00-kor dagaszt és a 10 órára elkészülő kenyerét árulja, majd pedig 11 és 13 óra között megsül a második adag kenyér a kemencében, melyet 13 órától árult.

2000-ben lecserélik a kemencét gáz fűtésesre.

2001-ben a Kovács Pékség megnyitja első üzletét a Testvériség (Infrățirii) utcában és fokozatos fejlődésbe lendül.

A 2000-ben Marosvásárhelyen megjelenő török kenyér megnehezíti a hagyományos recept alapján készült kenyér piacát, ugyanis nagy trendnek minősül a szivacsos kenyér. Ettől az évtől kezdve a pékség saját fennmaradásáért küzd. Nehéz évek után 2009-ben technikai korszerűsítés következik és megnyílik a péksütemény készítő műhely is. Már 15 -féle kenyeret és 75 -féle pékterméket értékesít a Kovács Pékség. Minden terméke természetes alapanyagokból, adalékanyag mentesen hagyományos recept alapján készül. Kiemelten fontos a minőségi péktermék előállítása. Ezért sem adja be a derekát id. Kovács Béla a török kenyérnek. Ugyanettől az évtől kezdődően további üzleteket nyit a pékség.

2013-ban megkezdődik az új, nagyobb üzem tervezése, mert a fejlődéssel teli évek során 100%-os kihasználásra kerül a néhai családi ház, mely az évek során további átépítéseken, bővítéseken megy át a pékség igényeinek megfelelően.

2017. év végére pirosban elkészül Marosszentgyörgyön a Kovács Pékség új üzeme és folyamatban van a gépesítés.