Povestea Brutăriei Kovács

Istoria brutăriei Kovács începe din anul 1932 când tânărul brutar Kovács György își începe propria afacere, creând o brutărie cu cuptorul din cărămidă în curtea casei sale care acum este condusă de cea de-a patra generație a familiei Kovács. Cocea pâine din propriul aluat, dar și din aluatul făcut de gospodinele locale. Se căsătorește cu Incze Maria și împreună au doi copii, Gyula și Béla. Copii învață meseria de brutar de la tatăl lor. Gyula rămâne necăsătorit în timp ce Béla se căsătorește cu Margareta, astfel încât brutăria familiei continuă să funcționeze. Odată cu instalarea comunismului, familia a fost nevoită să închidă brutăria în 1946, deoarece Partidul Comunist Român a ordonat închiderea micilor brutării și integrarea angajaților lor în brutăriile mari. Drept urmare, György și cei doi fii ai săi continuă să lucreze la Brutăria de Stat din Târgu Mureș la secția numărul 1. Mai târziu sunt mutați în brutăriile din Sovata și Borsec.

Brutarul Kovács György s-a născut în 1896 în localitatea Sf. Gheorghe într-o familie cu 9 copii,  fiul lui Dénes și al Mariei. Părinții îi lasă pe cei 9 copii într-o casă de copii, astfel György crește în Casa de Copii din Sf. Gheorghe. Plecănd din Sf. Gheoghe cu trenul el se oprește la gara mică din Târgu Mureș pentru a-și încerca norocul. Plimbăndu-se lângă Gara Mică trece pe lăngă o brutărie unde se interesază dacă au nevoie de ajutor. Fiind iarnă lui i se oferă la sarcină să curețe zăpada în jurul brutăriei, iar pentru munca depusă el primește o păine în fiecare zi. El fiind foarte harnic și loial îl angajează ucenic, apoi începe o școală de panificație, iar mai târziu termină școala de maistru brutar.

În 1982 dl. Kovács Béla (a 3-a generația) prin intermediul Cooperativei Metalul  își redeschide propria brutărie, în anul 1990 își răscumpără proprietatea pe care o și privatizează.

Până în 1997 lucrează cu cuptorul de cărămidă. În acești ani, fiul său, Béla, deja este alături de tatăl lui și practică meseria de brutar, continuând mai târziu afacerea de panificație.

Zilnic sunt coapte 60 de pâine de 2,5 kilograme, iar sufrageria familiei este transformată într-un magazin care era deschisă între orele 10:00 și 11:00 și între orele 13:00 și 15:00. Domnul Béla seara pregătea maia iar dimineața la ora 6:00 frământa cu mână aluatul și cocea pâinea care o vindea de la ora 10, iar apoi cea de-a doua porție de pâine se cocea între orele 11 și 13, care se vindea de la ora 13.

În anul 2000 înlocuiesc vechiul cuptor de cărămidă cu un cuptor modern.

În anul 2000 apare pâinea turcească pe piața din Târgu Mureș. Această pâine face dificilă viața brutarilor care doreau să respecte rețetele tradiționale de pâine, deoarece pâinea turcească impunea o concurență dramatică. Din acel moment, brutăria se luptă pentru propria supraviețuire. Dl Kovács Béla nu se dă bătut, toate produsele sale fiind pregătite din ingrediente naturale, fără aditivi și pe bază de rețete tradiționale.

În 2001, brutăria Kovács a deschis primul său magazin de prezentare pe strada Înfrățirii și de atunci se dezvoltă progresiv.

După ani grei de muncă în anul 2009, brutăria îsi deschide propriul atelierul de patiserie. Brutăria Kovács vinde 15 tipuri de pâine și 75 de produse de panificație. Începând cu același an, brutăria deschide mai multe magazine de prezentare.

În anul 2013,  începe proiectarea unei fabrici mai mari, deoarece actuala fabrică din casa părintească care în decursul anilor a trecut prin foarte multe modificări este utilizată 100% în conformitate cu nevoile brutăriei.

Până la sfârșitul anului 2017, noua fabrică a Brutăriei Kovács din Sîngeorgiu de Mureș este ridicată în roșu iar mecanizarea este în curs de desfășurare.

Produsele noastre sunt produse din ingrediente 100% naturale