5 ok, amiért érdemes rozskenyeret vásárolnod a Kovács pékségből

A Dél-Kelet Ázsiában és Kis-Ázsiában népszerű rozs igen hamar elterjedt Európában is. Az ősidőkben a dákok és rómaiak búzával és árpával keverve fogyasztották. Bár sokáig a szegények eledelének tekintették, idővel felfedezték jótékony hatásait is, ezért egyre többen kezdték használni. Jelenleg az egyik legelterjedtebb gabonaféle, melyet hazánkban is termelnek. A pékáru egyik alapvető hozzávalója, hiszen sokkal egészségesebb, mint a klasszikus búza.

A rozs hasonlít a búzára, azonban lisztje jóval több tápanyagot tartalmaz és a rozslisztből készült kenyér sokkal táplálóbb és egészségesebb is. Továbbá, a teljes kiőrlésű rozslisztből nyert kenyér nagyban különbözik ízvilágában a búzakenyértől.

Miért érdemes rozslisztből készült kenyeret fogyasztani?

Nagy szerepet játszik a súlyszabályozásban – Tápanyagokban és rosttartalomban gazdag, azonban kalóriában szegény a rozskenyér, ezáltal sokkal hamarabb jól lakik az ember és hosszabb ideig érez telítettséget. A rozsból nyert rostok elősegítik az emésztést, enyhítik az irritábilis bél szindrómát, megelőzik a székrekedést és hozzájárulnak a méreganyagok szervezetből való gyors eltávolodásához. Mivel hosszú ideig telítettségi érzéssel tölt el, tökéletes választás az elhízás megelőzésére.

Cukorbetegek által is fogyasztható

Magas rosttartalmának köszönhetően a rozskenyér segít megtartani az optimális vércukorszintet és megakadályozni a hiperglikémiát, így cukorbetegek számára is ajánlott. A rostok továbbá optimális szinten tartják a koleszterint, így csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A rozskenyér gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban, továbbá fontos kálcium, szelénium, mangán, magnesium, foszfor és káliumforrás is egyben.

Azok, akik egészségük megőrzése érdekében diétáznak, a rozskenyér megfelelő választás. Bár gluténtartalma alacsonyabb, mint a búzának, a rozskenyér fogyasztása mégsem ajánlott azok számára, akik celiákos hasi fájdalmakkal küzdenek, vagy gluténérzékenyek.

Sokan nem tudják, hogy a rozskenyér tartalmaz búzalisztet is, melyet minden pékáru termelő más arányban használ. Amikor friss rozskenyeret vásárolsz, fürkészd végig az összetevők listáját és győzödj meg arról, hogy a kenyér valóban tartalmaz-e rozslisztet. A Kovács pékségben olyan rozskenyeret találsz, mely 90%-ban rozslisztet tartalmaz és 10%-ban fehér búzalisztet.

A mintegy évszázados múlttal rendelkező Kovács pékség az apáról fiúra átadott tudás alapján készíti kiemelkedő minőségű termékeit, kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozik és adalékanyagok használata nélkül követi a hagyományos recepteket.