A glutén – tények és tévhitek

A glutén egy természetes fehérje, mely olyan gabonafélékben fordul elő, mint a búza, rozs, árpa, és a zab. Kulcsszerepet játszik a különféle tészták elkészítésében, ugyanis annak rugalmasságáért felel. Bár manapság lassan divatossá vált a gluténmentes termékek fogyasztása, mivel sokan károsnak gondolják, a valóságban egyáltalán nem ártalmas az egészséges emberi szervezetre nézve.

Csupán azoknak tilos glutént tartalmazó termékeket fogyasztani, akik valamilyen típusú glutén intoleranciában szenvednek. Az ilyen jellegű betegség diagnosztizálását bízzuk a szakorvosra és ne hagyjuk ki a glutént csupán azért, mert jelen pillanatban épp divatos. A cöliákiásoknak javasolt gluténmentes étrend sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaz és folsav-, vitamin- és vashiányt okozhat. Épp ezért ezeket pótolni kell gyümölcsökkel, zöldségekkel, hús- és tejtermékekkel.  

Aki mégis kipróbálná a gluténmentes táplálkozást rengeteg akadályba ütközhet, ugyanis sokkal több élelmiszertermék tartalmaz glutént, mint gondolnánk. Általában az előállítási folyamat, valamint a kötőanyagokon keresztül kerül bele a különféle termékekbe. A gluténmentesség továbbá nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott termék kalóriaszegény, fogyókúra-barát vagy bármivel is egészségesebb. A gyártók az ilyen jellegű élelmiszerekben hajlamosabbak több zsírt és cukrot használni, annak érdekében, hogy vonzóbbá váljon a termék, ezáltal a gluténmentes termék gyakran még több adalékanyagot is tartalmazhat.

Bár néhány évtizede alig lehetett gluténmentes terméket találni a boltok polcain, manapság nem csak az érzékenységben szenvedőknek, hanem a nagyközönség számára is egészséges választási lehetőségként vannak meghirdetve ezek a termékek. Ámde, ha az egészséges szervezettől megvonjuk ezt a fehérjetípust, jelentős mennyiségű tápanyagtól fosztjuk meg magunkat. A glutén rostokat tartalmaz, mely jelentős szerepet játszik a szívbetegség, cukorbetegség, túlsúlyosság és bizonyos ráktípusok kialakulásának megelőzésében. Tehát ha az egészséges életmód érdekében adnánk fel a glutént, épp az ellenkezőjét fogjuk elérni.

A gabonatermelő gazdák is azon dolgoznak, hogy gluténben minél gazdagabb legyen a termelt kenyérnekvaló, hiszen a jó búza legfontosabb ismérve a magas gluténtartalom. A legegészségesebb kenyértípus a teljes kiőrlésű kenyér, azonban a többi péksüteménytől és kenyértípustól sem kell teljesen megvonnunk magunkat az egészséges táplálkozás érdekében. Számos tanulmány alátámasztja azt, hogy a glutént tartalmazó termékek nem gyakorolnak semmiféle negatív hatást az egészséges szervezet számára. Fogyassz bizalommal minőségi termékeket, hiszen testednek szüksége van erre a természetes fehérjére.