Glutenul, substanță naturală întâlnită în cereale precum grâul, secară, orzul, ovăzul și în toate alimentele rezultate din aceste cereale, joacă un rol important în prepararea aluaturilor, cărora le conferă elasticitate. Deși circulă tot felul de știri și zvonuri nefondate, răspândite în mare parte de unele vedete, este dovedit științific prin diferite studii că glutenul nu este sub nicio formă dăunător organismului, decât în cazul bolnavilor suferinzi de celiachie, afecțiune prin care organismul nu tolerează această substanță. Dar boală este înnăscută. Dacă nu suferiți de ea, glutenul nu vă va afecta vreodată sănătatea. Ba mai mult, glutenul este o substanță greu de evitat, pentru că se regăsește în multe produse care conțin făină dintr-una din cerealele enumerate.
Unii care spun că țin dietă prin care exclud glutenul e posibil să se înșele singuri și să consume totuși la un moment dat produse care-l conțin și nici să nu știe asta. Totodată, produsele fără gluten, destinate bolnavilor de celiachie, pot conține cantități mai mari de zaharuri, grăsimi saturate și aditivi alimentari. Dar poate cel mai mare dezavantaj e acela că produsele cu gluten sunt mai ieftine și mai sănătoase, pe când cele fără gluten sunt mult mai scumpe, dar deloc mai bune pentru sănătate. Produsele fără gluten sunt mai sărace în nutrienți, iar cei care nu consumă sau din motive medicale nu pot consuma această substanță, trebuie să suplinească această lipsă cu mai multe fructe și legume. Chiar și așa, nu vor reuși în totalitate.
În zilele noaste, lumea poate fi foarte ușor influențată de ce aude la televizor de la vedete și tind să copieze anumite stiluri de viață având impresia că astfel vor fi mai sănătoși. E adevărat, azi riscăm să ne îmbolnăvim din cauza numeroșilor aditivi și conservanți, dar glutenul nu poate fi pus în această categorie. Nu trebuie să uităm că este o substanță naturală din cereale. Mulți dintre participanții la un sondaj credeau ca glutenul este aditiv, substanță artificială. Când iei decizia de a renunța la gluten, renunți la un aport important de fibre alimentare și micronutrienți ce se regăsesc în cereale. Iar fibrele sunt foarte importante în prevenirea multor boli cum sunt cele de inimă, diabetul, obezitatea și câteva tipuri de cancer. Când renunți la gluten încercând să adopți un stil de viață mai sănătos, de fapt faci opusul.
La polul opus, fermierii care cultivă cereale sunt interesați ca producția lor de grâu să fie cât mai bogată în gluten, deoarece procentajul de gluten este cel mai important indicator de calitate al grâului. Iar pâinea din cereale integrale este cea mai sănătoasă, asta știe oricine. Ei bine, asta se datorează și unui procent mai mare de gluten. Așadar, nu ascultați tot ce auziți negativ despre această substanță consumată de om din cele mai vechi timpuri. Numeroasele studii realizate la universități de prestigiu au arătat clar că glutenul nu este un motiv de îngrijorare, nu trebuie evitat, ci dimpotrivă, e ceva de care un organism sănătos are nevoie.