A vidéki emlékek és a házi kenyérkészítés felidézése a Kovács termékek segítségével

A kenyér egy ősi eredetű élelmiszer, mely rengeteg nép alapélelmeként szolgált az idők során. A kemencében sült kenyér elkészítése az egyik legrégebbi házimunkák közé tartozik. Helyenként, főleg falvakban, még mindig él a kenyérsütés hagyománya, melynek technikája generációról generációra száll.

Idővel az otthoni kenyérkészítést felváltották a hagyományos helyi pékségek, majd ezek helyét szép lassan átvették a nagybevásárlóközpontok.

A sebesség századában, amikor az emberek zöme minden terméket egyetlen helyről szeretne megvásárolni, szinte természetes, hogy rengetegen elkezdték bevásárlóközpontokból beszerezni a napi kenyeret. Fontos megjegyezni azonban, hogy különbség van a gyorsan előállított bolti kenyér és a gondosan, hagyományos recept alapján készített pékségi kenyér között. Miért érdemes a házi kenyeret választanod?

1. Természetes összetevők. Ha a végtermék kiemelkedően finom, biztos lehetsz benne, hogy a recept annál egyszerűbb és kevés, azonban minőségi alapanyagot tartalmaz: vizet, lisztet, sót és kovászt. A házi kenyér elkészítése egy külön mesterség, mely rengeteg gyakorlatot igényel. Szükséges a hozzávalók, a dagasztás technikájának, az adagolás idejének pontos ismerete, továbbá hasonlóan jelentős a sütőkemence szakszerű felhevítése, a kenyérsütés idejének precíz betartása, illetve nem elhanyagolható az sem, hogy szeretettel készül a vásárlók számára.

2. Élettartam. A kovásszal készült házi kenyér sokkal több ideig megőrzi ízvilágát, mint az, amelyik élesztővel készült. Az utóbbi csak akkor igazán finom, amikor épp kiemelik a kemencéből, hiszen attól a ponttól kezdve csak veszít ízéből és néhány nap múlva teljesen megromlik. A valódi házi kenyér akár egy hétig is elállhat, ha hűvös, szellős helyen tároljuk, textilanyagba csomagolva.

3. A házi kenyér textúrája, íze és színe is különbözik a nagykereskedelemben található termékektől. A különbségek hada a felhasznált összetevőkre is kiterjed. Az élettartam meghosszabbítása, a hívogatóbb külalak, valamint a finomabb ízvilág elérése érdekében a bevásárlóközpontban fellelhető kenyerek különféle adalékanyagokat is tartalmazhatnak, melyek nem feltétlenül egészségesek az emberi szervezetre nézve.

4. A kovászos házi kenyér egészséges. Ezzel ellentétben, a házi kenyér kizárólag természetes összetevőkből áll és a kovásszal ellátott, klasszikus recept alapján készült termékek sokkal egészségesebbnek számítanak. A kovásszal ellátott kenyér alacsony glikémiás mutatóval rendelkezik, továbbá a kovász hozzájárul az egészséges bélflóra kialakulásához és semlegesíti a gabonában található fitinsavakat, mely megakadályozza az ásványok felszívódását az emberi szervezetben. A kovásszal történő erjesztés következtében a gluténfehérjék részben, vagy akár teljesen inaktiválódnak, ezért a kovászos kenyér fogyasztását sok szakember ajánlja gluténérzékeny személyeknek.

5. A vidékre emlékeztető íz gyermekkorunkból. A kovásszal készített házi kenyér gyakran a kemencében sült kenyérre emlékeztet, melyet nagyszüleink, vagy akár szüleink dagasztottak hosszú időn keresztül, majd a felhevített kemencében sütöttek meg. Az átsült kenyeret késsel megütögették, hogy a héj megégett részeit eltávolítsák, majd hagyták lehűlni annak érdekében, hogy a kenyér külseje ropogós maradjon, a belseje pedig puha és levegős legyen.

A Kovács pékség hagyományos receptek alapján, természetes alapanyagokból készült kenyér termékei hasonló ízvilágban bővelkednek.

A több mint háromnegyed évszázados tradícióval rendelkező pékség termékei apáról fiúra átadott régi receptek szerint készülnek, emiatt valódi, egészséges házi kenyérnek számítanak, melyek felidézik a régmúlt gyerekkor családi emlékeit és az otthon melegét.