Ne dobjuk el a kenyeret! Hogyan használhatjuk fel akár szárazon is?

Romániában hozzávetőlegesen 170 kg élelmiszert dobunk el családonként. Az ételmaradék nagyrészét az el nem fogyasztott gyümölcsök és zöldségek teszik ki, azonban rengeteg pékáru is a szemétbe kerül. Sajnos országunk igen előkelő helyen van a legtöbb élelmiszert pazarló országok között, hiszen ez a szám sokkal kisebb máshol, Belgiumban például 19 kg-nyi, míg Németországban 53 kg élelmiszer dobódik el évente egy családra számolva.

Gyakran hajlamosak vagyunk túl sok kenyeret vásárolni. Ez a tendencia főként jellemző ünnepek és hétvégék idején, amikor váratlan vendégekre számítva sokszor túlgondoljuk a valóságban elfogyasztott mennyiséget és sokszor későn vesszük észre azt, hogy mennyi pékáru pazarlódott el.

Tudtad-e, hogy a néhány napos kenyér, mely nem teljesen friss és melyet már szívesen eldobnál, rengetegféleképp felhasználható? Íme néhány tipp, melyek segítségével hosszabb ideig élvezheted a megvásárolt kenyeret:

Fagyasztóban tárolva a kenyér hosszabb ideig finom marad

Ha nem tudjuk elfogyasztani a kenyeret, érdemes lefagyasztani, hiszen így sok ideig megmarad a minősége. A fagyasztóláda hőmérséklete leállítja a kenyérben levő kenyérmolekulák módosulási folyamatát. Szeleteljük fel a kenyeret, csomagoljuk műanyagfóliába, majd jól zárjuk le és helyezzük a fagyasztóba. Így akár egy teljes hónapig is tárolható. Ha el szeretnéd fogyasztani, csupán annyit kell tenned, hogy néhány szeletet kiveszel, szobahőmérsékleten egy éjszakán át hagyod kiolvadni, majd reggel frissen tálalod. Ajánlott, hogy csak annyi szelettel fagyassz ki, amennyit el is használsz.

Az öreg, száraz kenyér végső felhasználása: a prézli

Bár manapság szinte bármilyen boltban találunk prézlit, régen ezt mindenki otthon készítette el magának. A megmaradt száraz kenyeret kockára vágták, majd még jobban megszárították a konyhában, kamrában vagy akár sütőben. Amikor a kenyérkockák teljesen megszáradnak, a turmixgép vagy egy jó kés segítségével morzsa nagyságúra daraboljuk. Papírzacskóban tároljuk a kamrában vagy a konyhaszekrényben.

Eledel állatok számára

A szárazkenyeret rengeteg recepthez felhasználhatjuk, kezdve a hagyományos bundáskenyértől egészen a krémlevesek krutonjáig. Azonban ha csakis kizárólag a friss kenyeret kedveled, a maradék száraz szeleteket a háziállatok szívesen elfogyasztják. Abban az esetben, ha nem tartanál otthon háziállatot, gyűjtheted egy olyan ember számára, aki rendelkezik ilyen jószágokkal. Erőfeszítéseid valószínűleg jutalomra lelnek, hiszen a gazdák szívesen megajándékoznak majd házi tojással, tejjel, friss gyümölccsel és zöldséggel.

A Kovács pékségnél a vásárlók az egynapos kenyeret kedvezményes áron szerezhetik be. Továbbá a megmaradt termékeket apróra daráljuk, majd helyi állatfarmoknak adományozzuk.