Pâinea nu se aruncă. O poți conserva sau refolosi dacă nu mai este proaspătă!

În România se estimează că se aruncă anual la gunoi 170 kg de mâncare, de familie, în principal carne, fructe și legume, dar și produse de panificație, în special pâine, comparativ cu alte țări europene unde se risipesc în jur de 19 kg, precum în Belgia, sau 53 kg în Germania.

De multe ori avem tendința să cumpărăm prea multă pâine, mai ales la sfârșit de săptămână sau în preajma sărbătorilor, de frică că poate vom avea musafiri la masă și nu ne ajunge pâinea, sau pur și simplu considerăm că vom mânca peste măsură. Însă nu este așa, și doar un ochi aruncat la pubela de gunoi ne arată că se aruncă foarte multă pâine.

Știați că pâinea de o zi sau două, care nu mai este așa de proaspătă și pe care intenționați să o atuncați la gunoi, poate avea mai multe întrebuințări? Ori că puteți să o conservați pentru o perioadă mai lungă astfel încât să o puteți avea proaspătă pe masă și peste 3 săptămâni?

Păstrată la congelator, ține mai mult timp

Pentru a ține o perioadă mai îndelungată, pâinea se poate păstra la rece, în congelator. Congelarea este o metodă ușoară de a păstra alimentele proaspete o perioadă mai îndelungată, astfel evitându-se degradarea calității. La temperaturile din congelator modificarea moleculelor de amidon din pâne este oprită. Așadar, învelește pâinea într-o folie de plastic, preferabil să fie feliată, o sigilezi bine și o dai la congelator. O poți ține așa chiar și o lună. Când vrei să o consumi, scoți câteva felii, le lași la dezghețat la temperatura camerei, de preferat peste noapte, și a doua zi ai gata pâinea proaspătă pe masă. Recomandat este să decongelezi exact cât ai nevoie și să o consumi imediat după ce s-a decongelat.

Pesmetul, soluția finală pentru pâinea veche, uscată

Deși în prezent pesmetul se găsește aproape la tot pasul pe rafturile magazinelor, în trecut acesta se pregătea acasă. Unii, continuă această tradiție. Toate bucățile de pâine rămase se taie cubulețe mici și se lasă la uscat. Se pot usca în bucătărie sau în cămară, ori pentru cei cu mai puțină răbdare se pot usca în cuptor. Dar atenție să nu se ardă! După ce bucățile de pâine s-au uscat se pun în blender și în câteva secunde aveți pesmetul gata preparat, la dumneavoastră acasă. Se păstrează în pungă de hârtie în cămară sau în dulapul de bucătărie. 

Hrană pentru animale

Pâinea uscată poate fi folosită pentru multe multe rețete, de la crutoane pentru supe creme până la pâinea cu ou, celebrul preparat bundás kenyér. Însă dacă nu vrei să consumi decât pâine proaspătă și din cea de ieri ți-au mai rămas câteva felii, nu le arunca, poți face un bine animalelor. Dacă ai cunoștințe care dețin animale la țară le poți ajuta. Nu mai arunci pâinea la gunoi ci o strângi pentru cineva care crește animale. Efortul tău poate fi răsplătit, poate cu bucate alese și sănătoase de la țară; ouă, lapte, carne sau legume și fructe.

La brutăria Kovács clienții noștri pot achiziționa pâinea veche la preț promoțional. De asemenea, produsele care nu se vând se donează la ferme locale.