5 legnépszerűbb típusú liszt – mit használjunk a tökéletes tészta elkészítéséhez

Veled is megtörtént már az, hogy rábukkantál egy finom tésztareceptre, melyet azonnal el szerettél volna készíteni? A recept minden lépését követted, azonban a végeredmény nem felelt meg elvárásaidnak, hiszen a tészta összeesett. Ilyen esetben nagy valószínűséggel a használt liszttel lehetett a gond.

Az elkészített liszt minőségéért nagyban felelős a liszt, melynek többféle típusa létezik. Sokan egyfajta lisztet használnak torták, kekszek, sütemények, kalács meg kenyér készítéséhez is, holott merőben különböző liszttípus illik mindenikhez. A torta például akkor lesz igazán sikeres, ha finomabb textúrájú lisztet használunk. Ezzel ellentétben a pizza vagy a kenyér tésztájához keményebb lisztet érdemes adagolni.

A rugalmasságot a búzaliszt gluténtartalma nyújtja, mely minél nagyobb gluténtartalommal rendelkezik, annál puhább és lágyabb tésztát eredményez. Ennek az a hátránya viszont, hogy a frissesség időtartama rövidebb.

Az alacsony gluténtartalommal rendelkező lisztből készült termékek laposabbak lesznek. A fehér liszt viszont kevésbé tápláló, hiszen nem tartalmaz egyáltalán korpát, mely fehérjeanyagokban gazdag. A búzamag közepéből kinyert liszt a legszegényebb proteintartalom szempontjából.

Ha a gluténtartalmat vizsgáljuk, többféle lisztet különböztethetünk meg:

A 000-s számot viselő tésztaliszt selymes, kifinomult textúrájáról, valamint alacsont proteintartalmáról (7-9%) ismert. Könnyed desszertek, finom tészták, krémek, torták elkészítésére használják leginkább.

A kemény búzából kinyert 650-es kenyérliszt 12-14%-os gluténtartalmával ideális olyan tészták elkészítéséhez, melyek szitálást igényelnek és rugalmasak. Ilyenek a kenyér, pizza vagy egyéb hasonló textúrával rendelkező péksütemények. Színe sötétebb a 000-s lisztnél és a legtöbb proteintartalommal rendelkezik.

Az 550-es számmal ellátott lisztet lágy és durumbúza keverékéből nyerik ki. 12-14%-os gluténtartalommal rendelkezik és szinte bármire használható, ugyanis általános célú lisztként is ismert. Használható pizza, kenyér, muffin, sütemények, kekszek, piték és croissant-ok elkészítéséhez is.

A teljes kiőrlésű liszt tápanyagokban igen gazdag. A búza kiőrlésével nyert végtermék több rostot, proteint, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a többi liszttípus. Magas rosttartalmának köszönhetően felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét, mely elősegíti a különféle betegségek megelőzését. Használható kenyér és tészták elkészítéséhez, továbbá jól párosítható fehérliszttel is. Az amerikai származású Sylvester Graham találta fel a teljes kiőrlésű lisztet az 1800-as években, amikor az egészséges táplálkozás alapirányát igyekezett megszabni.

A rozsliszt alacsony gluténtartalommal rendelkezik. Aromás liszttípus sötétebb színnel, melyből rendkívüli kenyér, palacsinta és muffin készülhet. A rozs proteinben és rostokban gazdagabb, mint a búza, azonban kevesebb zsír és kalcium tartalommal rendelkezik. Magas rosttartalmának köszönhetően az emberi szervezet egészségének serkentésében játszik szerepet.

Mielőtt nekiállnánk bármit is készíteni, bizonyosodjunk meg arról, hogy a megfelelő típusú lisztet választjuk a készítményhez!