5 kenyértípus, mely nem hizlal

Sokan úgy vélik, hogy a kenyérről kötelező módon le kell mondjon az, aki le szeretne fogyni. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen nem minden típusú kenyér hizlal.

Az utóbbi években igen elterjedt az elképzelés, miszerint a kenyér lehet a felelős különféle betegségek megjelenéséért. A fehér kenyér az, amely valóban hizlal, hiszen finomított lisztből készül, mely nem tartalmaz túl sok rostot és tápanyagot. De ez a kenyértípus is csak akkor nevezhető bűnösnek, ha túl sokat fogyasztunk belőle. A fehér kenyér ugyanis olyan lisztet tartalmaz, mely a búzamag középső részéből származik és mely igen szegény fehérjékben. Ezzel szemben azonban vannak olyan kenyértípusok, melyek jelentős mennyiségű vitamint, rostokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Íme 5 olyan kenyértípus, melyet az egészségügyi problémákkal küszködők, valamint az elhízást kerülők is nyugodtan fogyaszthatnak:

A teljes kiőrlésű búzakenyeret vagy a fekete kenyeret régen a szegények eledelének tekintették. A teljes búzamag kiőrléséből nyert lisztből készül, mely igen gazdag rostokban, fehérjékben és vitaminokban. Magas rosttartalma gyors anyagcserét biztosít, mely segít különféle betegségek megelőzésében.

A rozskenyér a fehérkenyér helyett ajánlott, hiszen kevesebb glutént tartalmaz, viszont annál gazdagabb magnéziumban. Ez az ásványi anyag igen fontos az emberi szervezet számára, ugyanis elősegíti a glükóz és inzulinszekréció felhasználását az emberi szervezet által. A rozsliszt jelentős mennyiségű tápanyagot tartalmaz, ezért kimondottan ajánlott mindazok számára, akik fogyni szeretnének vagy egészséges táplálkozásra törekszenek. Ez a típusú kenyér segít a rák, diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A szénhidrátszegény kenyeret cukorbetegek, diétázó személyek és túlsúlyos emberek is fogyaszthatják. Egy egészséges kenyérről lévén szó, kiegyensúlyozott szénhidrát és élelmiszerrost tartalommal rendelkezik. Tartalmaz élelmiszerkorpát, mely a búzamag héjának külsőjét is tartalmazza és amely igen gazdag proteinokban.

A fitness kenyér az egyik legegészségesebb kenyértípus. Rozslisztet tartalmaz, melynek előnyeiről fentebb már beszéltünk, valamint többféle maggal van ellátva. A táplálkozási szakemberek szerint ez a típusú kenyér alacsony glikémiás mutatóval rendelkezik és bár tartalmaz kevés fehérlisztet, fokozatosan felszabaduló energiával látja el az emberi szervezetet.

A gluténmentes kenyér azon személyeknek ajánlott, akik gluténérzékenységgel, valamint cöliákiás megbetegedéssel küszködnek. Mindezek ellenére bárki fogyaszthatja a gluténmentes kenyeret, hiszen a liszt olyan gabonafélékből származik, mint a köles, rizs, hajdina, quinoa és kukorica, melyek nem tartalmaznak glutént, azonban gazdag proteintartalommal rendelkeznek és tápanyagdúsak.

Független attól, hogy le szeretnél adni pár kilót vagy csupán egészségesebben étkeznél, nem kell föltétlenül lemondanod a kenyérfogyasztásról. Válassz mindig helyi pékségnél készült kenyeret, mely természetes alapanyagokból készül. A Kovács pékségben a fent felsorolt kenyerek mindegyikét megtalálod. Javasoljuk, hogy kóstold meg mindenik kenyértípust, majd döntsd el magad, hogy melyik számodra a legmegfelelőbb!