5 tipuri de pâine care nu îngrașă

Să slăbești fără să renunți la pâine poate părea imposbil pentru unii. Însă nu este așa. Totul ține de tipul de pâine care este consumat.

În ultimii ani s-a promovat intens ideea că pâinea este vinovată pentru apariția multor afecțiuni. Însă cea care își merită cu adevărat eticheta de pâine care îngrașă este pâinea albă, franzela ultrarafinată care este golită de fibre și nutrienți. Dar asta doar dacă este consumată în cantitate prea mare. Acest tip de pâine conține făina albă care provine din zona centrală a bobului de grâu și este cea mai săracă în proteine. În schimb, pâinea integrală, neagră, de secară etc aduc în plus vitamine, fibre și minerale.

Dar haideți să vedem ce tip de pâine este mai potrivită pentru cei ce au probleme de sănătate sau pentru cei ce vor să evite să se îngrașe și să dezvolte astfel o problemă de sănătate.

Pâinea integrală de grâu sau pâinea neagră, în trecut considerată pâinea săracilor, este preparată din făină integrală, care este obținută prin măcinarea întregului bob de grâu, are multe fibre, proteine, vitamine, minerale. Prin conținutul mare de fibre accelerează metabolismul bazal și este benefică pentru prevenția multor afecțiuni. Este benefică pentru cei ce au un tranzit încet. Este sățioasă și astfel te determină să mănânci mai puțin.

Pâinea de secară este recomandată în locul pâinii din făină albă și chiar neagră, deoarece conține mai puțin gluten și este bogată în fibre,  în magneziu, un mineral important implicat în utilizarea de către organism a glucozei și secreției de insulină. Făina de secară conține o cantitate mare de substanțe nutritive, fiind indicată persoanelor care vor să adopte o dietă sănătoasă dar și celor ce vor să slăbească. Ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului și diabetului.

Pâinea hipoglucidică este indicată persoanelor cu diabet dar și persoanelor supraponderale, care nu au diabet, însă sunt la dietă. Este o pâine sănătoasă, având un aport controlat de carbohidrați și fibre alimentare. În compoziția sa sunt adăugate tărâțe alimentare care provin din partea exterioară a învelișului bobului de grâu și care conține substanțe proteice.

Pâinea fitness se numără printre principalele tipuri de pâine benefică pentru sănătate. Conține făină de secară, despre ale cărei beneficii am amintit mai sus, și multicereale. Nutriționiștii susțin că acest tip de pâine are un indice glicemic mai scăzut decât produsele clasice, deși conține făină albă, și oferă organismului energie cu eliberare treptată.

Pâinea fără gluten este indicată persoanelor care au intoleranță la gluten sau boală celiacă. Cu toate acestea, este preferată și de către persoanele sănătoase deoarece făina provine din cereale precum mei, orez, hrișcă, quinoa, porumb care nu conțin gluten, și sunt bogate în proteină de foarte bună calitate biologică nutrițională.

Dacă vrei să slăbești sau preferi doar să consumi pâine sănătoasă nu trebuie doar să alegi una dintre sortimentele de pâine descrise mai sus, este esențial și locul de unde le achiziționezi, iar în acest caz este de preferat să alegi o brutările locală, unde poți beneficia de pâine artizanală, preparată cu ingrediente naturale, fără adaosuri de alte substanțe. La Brutăria Kovács găsești toate tipurile de pâine descrise mai sus. Totul este să încerci prima dată și gustul și aroma pâinii te vor determina să revii cu drag.