5 preparate delicioase din pâinea care nu mai este proaspătă

Vi s-a întâmplat să cumpărați mai multă pâine și să nu o consumați până a doua zi? Să nu vă gândiți să o aruncați la gunoi pentru că s-a întărit puțin! Puteți să faceți niște experimente în bucătărie care să readucă la viață pâinea, evident sub forma a diferitelor preparate.

Am pus la un loc mai multe idei, le-am detaliat puțin în câteva rețete și sper să vă fie de folos pentru că și pâinea veche poate fi delicioasă. În plus, atunci când cumpărați pâine încercați să cumpărați pâine artizanală, de la brutăriile locale. Gustul este total diferit. Sunt făcute cu ingrediente naturale, după rețete tradiționale, așa cum este pâinea de la Kovács. 

Crutoane crocante pentru supe și salate

Tăiați pâinea rămasă în bucățele mici. Patru căni de bucățele de pâine amestecați-le cu 4 căței de usturoi pisați, 1 linguriță sare sau mai puțin dacă nu vă place sărat, 1 linguriță boia de ardei, dacă aveți aromată e și mai bine, o linguriță mixt de legume uscate, curry pentru cei cărora le place gustul, 3 linguri de ulei de măsline extravirgin. După ce ați amestecat turnați totul într-un bol turnați într-o tavă, pe o foaie de copt, și dați la cuptor pentru 40 de minute. Din 10 în 10 minute verificați și învârtiți crutoanele astfel încât să prindă o crustă pe toate părțile și să fie crocante la final. Le scoateți din cuptor, le lăsați să se răcească și încercați-le alături de o supă cremă și o salată de verdețuri cu roșii, măsline și telemea.

shrimp caesar salad on the table

Pesmet aromat pentru pane

Tăiați pâinea în bucățele mici și dați-o la cuptor, într-o tavă, pe o foaie de copt. Învârtiți din când în când să se rumenească uniform și să fie crocantă la final. Scoateți din cuptor, lasați să se răcească și dați prin blender să se mărunțească. Amestecați o cană de pesmet cu o jumătate de cană de parmezan ras, o linguriță pătrunjel uscat, o jumătate linguriță boia de ardei, sare și amestecați. Este excelent să îl folosiți pentru a îmbrăca fileul de carne sau legumele și a le prăji pane.

Mic dejun cu straturi de pâine, frunze de nap și brânză

Ungeți o tavă de copt, termorezistentă, cu o bucată de unt. Separat topiți puțin unt într-o tigaie și puneți la călit 2 căței de usturoi tăiați felii, adăugați apoi un mănunchi de frunze de nap, tocat, și un sfert de linguriță de sare. Napul are foarte multe proprietăți benefice pentru organism, atât rădăcina cât și frunzele. Amestecați totul câteva minute până ce frunzele de nap se înmoaie.

Întindeți în tava termorezistentă jumătatea de pâine, adăugați peste ea jumătate din amestecul cu frunze de nap, presărați brânză cheddar răzuită, puneți restul de pâine deasupra, restul de amestec cu frunze de nap și iarăși brânză.

Separat, bateți 6 ouă cu jumătate de cană de lapte, o linguriță de muștar, adăugați sare și piper după gust și turnați amestecul în vas, peste pâine. Deasupra puteți să adăugați puțin parmezan ras. Dați la cuptor pentru 45-50 de minute, la foc mediu.

Budincă de pâine

O jumătate de pâine, cam 400 g, tăiați felii cât mai egale. Separat, într-un alt bol, bateți 4 ouă cu un praf de sare și 500 ml lapte. 400 g brânză dulce amestecați cu 200 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 2 ouă, 200 g smântână și 50-60 g de stafide. Într-un vaz termorezistent, larg și adânc, uns cu unt și tapetat cu zahăr pudră, așezați feliile de pâine care în prealabil le-ați dat prin amestecul de ou cu lapte. Tapetați și pereții vasului cu felii de pâine. Turnați crema de brânză peste feliile de pâine și presărați pe deasupra câteva bucățele de unt și 2 linguri de zahăr, acestea se vor carameliza și se va face o crustă aurie delicioasă. Dați la cuptor pentru 45-50 de minute la foc mediu.

Cheddar & beef fondue

Fondue este o mâncare specific franțuzească și elvețiană, rețeta tradițională conținând un amestec de brânzeturi Emmentaler și/sau Gruyere și vin.

Frecați pereții unei cratițe de mărime medie cu usturoi, adăugați  o cană de vin alb sec și puneți pe foc până la punctul de fierbere. Peste vin adăugați 500 g de brânză Emmentaler, dată pe răzătoare, și 500 g de brânză Gruyere, dată pe răzătoare, și lăsați să se topească, amestecând să nu se facă cocoloașe, însă nu lăsați să dea în clocot . Amestecați separat o lingură de amidon de porumb cu 2 linguri de vin sau de apă și turnați peste crema de brânză, lăsați să se mai îngroașe 5-10 minute, amestecând continuu.

Separat, 2-3 bucăți de cârnați rumeniți-i într-o tigaie sau pe grătar apoi tăiați-i bucăți. Într-o cratiță puneți la înăbușit, cu puțin ulei, 2-3 cartofi tăiați bucăți, o bucată de brocoli, o conopidă, un sparanghel, 2-3 cepe, adăugați sare și piper. Separat, o jumătate de pâine tăiați bucăți, condimentați cu sare, piper, boia, oregano, stropiți cu ulei de măsline și dați la cuptor să se rumenească.

Pe un platou, așezați într-un bol brânza fondue, bucățile de cârnați, legumele înăbușite și crutoanele de pâine. Fiecare dintre acestea pot fi înmuiate în crema de brânză. Ca o sugestie, brânza fondue poate fi transferată într-un vas special, cu sistem de încălzire, care menține brânza topită.