Pâinea a reprezentat unul dintre alimentele principale ale omului, de-a lungul istoriei. Există o infinitate de sortimente de pâine, realizate cu multă fantezie, din diferite cereale. S-a găsit și se găsește sub diferite forme în fiecare țară. Despre pâine există multe lucruri interesante, știute și neștiute. Haideți să vedem 10 lucruri interesante pe care unii dintre noi le știm și alții nu, despre pâine.
Vechime de zeci de mii de ani: cercetătorii au descoperit că pâinea, sub diversele sale forme și compoziții, este un aliment vechi ce depășește 30.000 de ani. Primele forme de pâine nedospită datează din Paleoliticul Superior din Europa. Primele forme de pâine dospită și crescută înainte de a fi coaptă datează din perioada Egiptului Antic.
Semnul crucii pe pâine: comportamentul de odinioară al românilor din comunitățile rurale în fața pâinii proaspete puse pe masă, dar și de astăzi pe alocuri, este de a face semnul crucii deasupra pâinii înainte de a se tăia sau rupe. În ceremonialurile românești pâinea este asociată cu sarea și oferită înalților conducători.
Tăieturile de pe suprafața pâinii: unele tipuri de pâine au tendința de a se acoperi de crăpături, motiv pentru care tăieturile sunt necesare pentru evitarea acestor crăpături.
Pâinea, alimentul de bază al românilor: consumul de pâine în România, pe cap de locuitor, este de 8 kg pe lună, franzela albă fiind pâinea preferată. În special este cumpărată pâinea feliată, consumul cel mai ridicat de pâine feliată fiind în Ardeal și zona de est a țării, Crișana, Banat, Maramureș.
Ideea pâinii feliate aparține lui Otto Frederick Rohwedder, un oftalmolog american devenit bijutier. Prototipul mașinii de feliat pâine a fost gata în anul 1912, însă de abia în anul 1928 a fost gata mașinăria. Pâinea nu era doar feliată, ci și ambalată, având un succes răsunător în America la acea vreme.
Există sute de feluri de pâine în lume, cu texturi, forme, compoziție și mărimi diferite. Italia este locul de origine al pâinilor Foccacia și Ciabatta, bagheta este orginară din Franța, în Germania cea mai gustată pâine este Pumpernickel. În Grecia este pita, țările arabe lipia numită khubz, pâinea Americii Latine este tortillas, roti este pâinea nedospită întâlnită în țări precum India, Pakistan, Thailanda, Bangladesh, Sri Lanka.
Cea mai veche pâine din lume a fost descoperită de arheologi pe un șantier din nord-estul Iordaniei. Este vorba despre fragmente de pâine nedospită, asemănătoare lipiilor, făcută din făină obținută din măcinarea cerealelor sălbatice precum orz și ovăz, și este veche de 14.500 de ani.
Pâine în Cartea Recordurilor: cea mai mare pâine cu cartofi rustică, din lume, desemnată de Cartea Recordurilor, a fost coaptă în România, în anul 2013, pentru târgul internațional agricol Indagra, ce s-a desfășurat la București. Pâinea a fost coaptă în stil tradițional, timp de șase ore, la o temperatură de circa 300 de grade Celsius. În compoziția ei s-au folosit 57 kg de făină, 34 litri de apă, 5 kg de cartofi și 1 kg de drojdie și de sare. Pâinea se spune că ar fi hrănit peste 800 de persoane.
Pâinea, platou pentru mâncare: în Evul Mediu, în Europa, pâinea era servită și ca fel principal dar și ca platou pentru mâncare. La finalul mesei platoul de pâine se mânca sau se dădea la săraci ori la câini. Platoul de pâine s-a înlocuit cu vasul de lemn în secolul al XV-lea.
Monedă de schimb: în trecut, pâinea a constituit și monedă de schimb. Un muncitor era plătit pentru ziua de lucru cu o pâine.